Koos Kroon

Poort van het Vechtdal en Zwolle .

Hessenkar Huis Boek Wiel

Ontwerp 2019 Gelakt hout

LANDMARK

Om voor de reiziger of voorbijganger het binnenkomen of verlaten van de stad Zwolle te markeren en tevens een poort te vormen voor het Vechtdal kan het beste gerealiseerd worden in een kunstwerk dat markant als landmark verreist op een knooppunt van wegen.

HESSENKAR

In Zwolle ontmoet de oude Hessenweg (17e eeuw; wellicht al vanaf 1250), waar de hessenkarren min of meer oost-west reden, het moderne transport op de A28 wat noord - zuid rijdt. Deze richtingen wil ik opnemen in het kunstwerk. Een poort krijgt betekenis door het onderweg zijn, het reizen en transporteren. De reis als ontdekking van andere oorden. Het transport om te kunnen bouwen.  Het wiel van de voertuigen. De doorrijschuur voor de hessenkarren als poort.

GEWASSEN

Gewassen worden verbouwd; akkerbouw, bosbouw, boer (Duits: Bauer). Het landschap wordt gemaakt om te wonen, om te verbouwen. Het is nu ook een ruimte voor rusten, sport, spel en contemplatie. Bomen en planten; gewassen geven mede vorm aan het landschap. Rivier en heuvel passen niet in een sculptuur. Het is een cultuurlandschap; een gebouwd landschap.

HUIS

Door te bouwen komen we tot wonen; het huis. Het zijn. De stad, het dorp, havezate en de boerenhoeve. De stad met huizen en kantoren, omgeven door fabrieken. Een stad waar bestuurd wordt en recht gesproken. Waar kennis wordt ontwikkeld. Het woord wordt gelezen, gesproken en geschreven. Raderen draaien in de fabrieken.